Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F06%2Ffaghto likewoman

5 top αντιφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να προσθέσεις σήμερα κιόλας στο πιάτο σου για καλύτερη υγεία

Η χρόνια φλεγμονή είναι πηγή διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας και ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμησή της είναι η σωστή διατροφή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις τροφές αποτρέπουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων.

5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου:

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικών πρωτεϊνών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Τα ωμέγα 3 είναι συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματός μας και των οποίων συχνά έχουμε έλλειψη. Ωστόσο, προάγουν την παραγωγή πολύτιμων αντιφλεγμονωδών ουσιών και η δράση τους είναι ευεργετική σε καρδιαγγειακό, δερματολογικό, γνωστικό ή αρθρικό επίπεδο. Εν ολίγοις, είναι ο σύμμαχός μας σε περίπτωση δερματικών προβλημάτων, φλεγμονωδών ασθενειών ακόμα και άγχους!

ksiroi karpoi

Βακκίνια

Αυτά τα μικρά φρούτα, όπως και τα σμέουρα, τα φραγκοστάφυλα και γενικά όλα τα μούρα, είναι βόμβες αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα μας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί προλαμβάνουν τη γήρανση και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Τα βατόμουρα περιέχουν έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τύπο αντιοξειδωτικού: τις πολυφαινόλες. Η δράση τους έχει μελετηθεί πολλές φορές και η ικανότητά τους να εμποδίζουν την παραγωγή ορισμένων προφλεγμονωδών ουσιών έχει επιβεβαιωθεί.

Είδη σίκαλης

Είναι η νέα κινόα! Αυτό το αρχαίο δημητριακό είναι το αστέρι της διατροφικής πυραμίδας. Και καταλαβαίνουμε γιατί: είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές πρωτεΐνες και δεν περιέχει γλουτένη. Οι φυτικές ίνες μας επιτρέπουν να «τροφοδοτούμε» ευνοϊκά τα καλά βακτήρια στη μικροβίωσή μας, τα οποία στη συνέχεια παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Και δεν είναι μόνο αυτό: Χάρη στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυτό το δημητριακό έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ρύζι ή τα ζυμαρικά.

Κεφίρ

Αυτό το ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση περιέχει φυσικά προβιοτικά, με άλλα λόγια ζωντανά βακτήρια, βοηθώντας το να είναι πιο πλούσιο και ποικιλόμορφο. Ωστόσο, ένα υγιές μικροβίωμα έχει πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία μας: καλύτερη πέψη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, υγιές δέρμα, καλή ψυχική υγεία. Όταν διαταράσσεται η μικροχλωρίδα, αυτό προάγει τη διαπερατότητα του εντέρου και επομένως τη διέλευση ενδοτοξινών στο αίμα, που προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο

sokolata

Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία μας! Αρκεί να το επιλέξουμε πλούσια σε κακάο και όχι πολύ γλυκιά. Είναι στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα σε κακάο που είναι υπεύθυνη για τα οφέλη της. Είναι ένας διατροφικός θησαυρός αφού διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον φυτικό κόσμο, μέταλλα, φυτικές ίνες και θεοβρωμίνη, μια αντιφλεγμονώδη ουσία.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED