Skip to main content
likewomangr giati xanei to derma mas to kolagono 375ebe88

5 σημάδια που δείχνουν ότι το δέρμα μας έχει αρχίσει και χάνει κολλαγόνο

Η απώλεια κολλαγόνου είναι κάτι το αναμενόμενο με την πάροδο του χρόνου, όμως πώς καταλαβαίνουμε ότι έχει αρχίσει να γίνεται ορατή;

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη “κολλαγόνο” συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών. Είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στον οργανισμό μας και η μείωσή της έχει ορατές συνέπειες στην υφή και την όψη του δέρματος. Αρκεί να αναλογιστείς ότι περίπου το 75% του ξηρού βάρους της επιδερμίδας αποτελείται από κολλαγόνο – επομένως, όταν αρχίσει να μειώνεται, το καταλαβαίνουμε. Και αφού από την ηλικία των 25 ετών και έπειτα χάνεται περίπου 1% κάθε χρόνο, είναι απολύτως λογικό να θέλουμε να διατηρούμε τα επίπεδά του όσο το δυνατόν πιο υψηλά.

Η απώλεια κολλαγόνου συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργία και τη φθορά του. Με το πέρασμα του χρόνου, τα κύτταρα που το συνθέτουν μειώνουν τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, παράγοντες του περιβάλλοντος –όπως η ηλιακή ακτινοβολία– αλλά και στοιχεία του τρόπου ζωής, όπως το άγχος και η διατροφή, καθώς και οι ορμονικές μεταβολές (ειδικά κατά την εμμηνόπαυση) επιταχύνουν τη διαδικασία.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η φθορά εξελίσσεται σταδιακά και πολλές φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Όταν όμως αρχίζει να διαταράσσεται η ισορροπία παραγωγής-φθοράς, τότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια.

5 ενδείξεις ότι το δέρμα σου χάνει κολλαγόνο

Αν και στατιστικά η φθορά ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών, μπορεί να εκδηλωθεί και νωρίτερα, ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Οι αλλαγές που επιφέρει δεν περιορίζονται απλώς στην εμφάνιση ρυτίδων – επηρεάζουν βαθύτερα τη δομή του δέρματος.

Ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια περιλαμβάνουν:

-Το δέρμα φαίνεται πιο ξηρό και λιγότερο ενυδατωμένο

-Οι ρυτίδες και οι γραμμές έκφρασης γίνονται πιο εμφανείς

-Το πρόσωπο χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του

-Παρατηρείται χαλάρωση, κυρίως στο περίγραμμα του προσώπου

ελαστικότητα και η “ζωντάνια” της επιδερμίδας μειώνονται

Υπάρχουν επίσης και λιγότερο ορατά αλλά σημαντικά συμπτώματα, όπως η λέπτυνση της επιδερμίδας, η έντονη εμβάθυνση γύρω από τα μάτια, αλλαγές στη δομή του προσώπου (όπως πιο στενούς κροτάφους), εντονότερη κυτταρίτιδα, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αλλά και μυοσκελετικές ενοχλήσεις ή αδυναμία. Το κολλαγόνο συμμετέχει σχεδόν σε κάθε λειτουργία του σώματος.

Κολλαγόνο και εμμηνόπαυση

Όπως οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεση, έτσι επηρεάζουν και την ποιότητα της επιδερμίδας. Η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση σχετίζεται άμεσα με την απώλεια κολλαγόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να χαθεί έως και το 30% της συνολικής ποσότητας. Στα επόμενα 15 χρόνια, η απώλεια συνεχίζεται με ρυθμό περίπου 2% ετησίως – περισσότερο απ’ ό,τι σε προηγούμενες ηλικίες.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως με συνεπή χρήση μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αλλά και στη μείωση των ρυτίδων. Παραμένει ωστόσο ασαφές σε ποιο βαθμό αξιοποιεί το σώμα το κολλαγόνο όταν καταναλώνεται από το στόμα. Με περισσότερη μελέτη, το πόσιμο κολλαγόνο ίσως αποδειχθεί σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη της γήρανσης. 

Πώς να επιβραδύνεις την απώλεια κολλαγόνου

Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε εντελώς – είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας. Ωστόσο μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της με κάποιες βασικές συνήθειες:

Απόφυγε επιβλαβείς συνήθειεςόπως το κάπνισμα και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

-Χρησιμοποίησε καθημερινά αντηλιακή προστασία

-Δώσε έμφαση στην ξεκούραση και στη μείωση του άγχους

-Ενσωμάτωσετη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά σου

-Κράτησε το σωματικό βάρος σου σε υγιή επίπεδα

-Υιοθέτησε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου (π.χ. αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, κρέας, ψάρια)

-Προτίμησε προϊόντα περιποίησης με ενεργά συστατικά που ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου, όπως γλυκοζαμινογλυκάνες, πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C, νιασιναμίδη και αντιοξειδωτικά

Τι ισχύει για τις κρέμες με κολλαγόνο;

Ναι, έχουν θέση στη ρουτίνα περιποίησης, αλλά με μέτρο στις προσδοκίες. Τα προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο (κρέμες, μάσκες κ.ά.) βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εσωτερική απώλεια, καθώς το μόριο του κολλαγόνου που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά έχει υψηλό μοριακό βάρος που το καθιστά δύσκολο να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα, έτσι απορροφάται μόνο στο επιφανειακή στιβάδα του δέρματος.

cover photo freepik

Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ομορφιάς, θα μοιράζομαι μαζί σας tips, τάσεις και μυστικά που θα αναδεικνύουν τη φυσική σας λάμψη. Λατρεύω τα ταξίδια, τη θάλασσα και την ελευθερία, ενώ η αγάπη μου για τα βιβλία και τις βόλτες στη φύση με γεμίζει έμπνευση. Για μένα, η ομορφιά είναι τρόπος ζωής και ανυπομονώ να τον εξερευνήσουμε μαζί!

RECENT

RELATED