4 λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ανεβαίνετε τις σκάλες
Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η καρδιά σας χτυπάει δυνατά όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, παρόλο που δεν έχετε κανένα πρόβλημα με το SoulCycle, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Για τα άτομα που προσπαθούν να γυμνάζονται τακτικά , μπορεί να είναι απογοητευτικό και μπερδεμένο όταν οι καθημερινές δραστηριότητες αποδεικνύονται σωματικές προκλήσεις. Παράδειγμα: Πηγαίνεις στο γυμναστήριο, αλλά όταν ανεβαίνεις τις σκάλες στη δουλειά, είσαι εντελώς κουρασμένη. Εάν καταβάλλετε πολλή προσπάθεια στο γυμναστήριο, γιατί κάτι τόσο συνηθισμένο φαίνεται τόσο δύσκολο;
Πρώτα πρώτα, θα πρέπει να ξέρετε ότι το να αισθάνεστε λαχανιασμένες όταν φτάσετε στην κορυφή της σκάλας δεν είναι κάποιο τρομακτικό ή προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία σας. «Αν είσαι σε φόρμα αλλά νιώθεις δύσπνοια ανεβαίνοντας μερικές σκάλες, μην ανησυχείς!» λένε οι ειδικοί υγείας , δεν είσαι η μόνη. Το να ανεβαίνεις σκάλες είναι μια έκρηξη (από) δραστηριότητα και χρησιμοποιεί πολλούς μύες στο σώμα σου. Το σώμα σου χρειάζεται μια ξαφνική αύξηση του οξυγόνου, οπότε η βαριά αναπνοή είναι φυσιολογική.
Παρακάτω σας έχουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι σκάλες μπορεί να είναι τόσο σκληρές ακόμα κι αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς και πώς μπορείτε να κάνετε αυτό το αίσθημα να φύγει. (Εάν αντιμετωπίζετε πιο σταθερό σφίξιμο στο στήθος, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει .)
Δεν είστε ζεσταμένοι πριν ανεβείτε τις σκάλες
Σκεφτείτε το. Όταν γυμνάζεστε, συνήθως χρειάζονται λίγα λεπτά ζέσταμα για να ξεκινήσετε τα πράγματα, σωστά; Όταν λοιπόν ανεβαίνετε τις σκάλες, δεν κάνετε καμία προετοιμασία για να ζεσταθείτε εκ των προτέρων. Έτσι, αντί να αυξάνετε σταδιακά τον καρδιακό σας ρυθμό και τις ανάγκες σας σε οξυγόνο, τα κάνετε όλα με τη μία, κάτι που είναι περισσότερο μια πρόκληση για το σώμα σας.
Οι σκάλες χρησιμοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες
Η ανάβαση μιας σκάλας χρησιμοποιεί περισσότερους μύες από το περπάτημα, λένε οι ειδικοί. Κάνετε βασικά lunges σε ανηφόρες και παλεύετε ενάντια στη βαρύτητα. Εάν ήδη προπονείστε σκληρά τότε το να ανεβείτε μια σκάλα απλά φορτώνετε περισσότερο, τα πόδια και τους πνεύμονες.
Οι σκάλες απαιτούν διαφορετικό τύπο ενέργειας
Η αναρρίχηση σκάλας χρησιμοποιεί επίσης ένα διαφορετικό ενεργειακό σύστημα από το κανονικό παλιό καρδιο, το οποίο μπορεί να το νιώθεις πολύ πιο σκληρό. Το ενεργειακό σύστημα φωσφαγόνων είναι αυτό που χρησιμοποιεί το σώμα για γρήγορες εκρήξεις ισχύος και για σύντομες περιόδους διάρκειας λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Τα μόρια που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας για αυτόν τον τύπο άσκησης (που ονομάζεται φωσφορική κρεατίνη) είναι σε μικρή ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε λιγότερη ενέργεια για γρήγορες ριπές από ό,τι για καρδιο εργασία σταθερής κατάστασης , επομένως το γεγονός ότι κουράζεστε πιο γρήγορα δεν προκαλεί έκπληξη όταν σκεφτείτε από πού προέρχεται η ενέργεια.
Υπάρχουν καλύτερα μέτρα για τη φυσική σας κατάσταση
Πιθανότατα πάντα θα κουράζεστε τουλάχιστον λίγο ανεβαίνοντας τις σκάλες στην καθημερινότητά σας και αυτό δεν σημαίνει τίποτα σημαντικό για το πόσο σε φόρμα είστε ή όχι. Αυτό που έχει πιο νόημα, λένε οι ειδικοί, είναι πόσος χρόνος σας παίρνει για να επανέλθετε. Όσο πιο fit είστε, τόσο λιγότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψει το σώμα σας στην κανονική του κατάσταση μετά την άσκηση ενέργειας. Καθώς χτίζετε τόσο τον καρδιακό μυ όσο και τον σκελετικό μυ κάνοντας προπόνηση, θα παρατηρήσετε ότι ο χρόνος αποκατάστασης του καρδιακού παλμού σας μειώνεται. Η καρδιά σας γίνεται πιο αποτελεσματική και οι μύες σας λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγονωμένου αίματος με κάθε σύσπαση, οπότε η καρδιά σας δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά.
cover photo pexels.com