Φτιάξτε μόνες σας αρωματικό παγωμένο καφέ με γάλα καρύδας και λεβάντα
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να φτιάχνουν οι ίδιοι τον καφέ τους διότι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τον κάνουν τόσο γευστικό όσο οι baristas στα διάφορα cafe.
Όμως, στην πραγματικότητα κάνουν λάθος. Κάνοντας τον καφέ στο σπίτι, δεν είναι κάτι δύσκολο. Ειδικά τον παγωμένο καφέ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια απλή μηχανή καφέ και μερικά υλικά της επιλογής σας.
Αυτή η, άνευ προϊόντων γάλακτος, συνταγή για παγωμένο καφέ έχει ένα βασικό συστατικό: τη λεβάντα. Ίσως να είστε λίγο διστακτικοί με την ιδέα, αλλά η λεβάντα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πρωινό σας. Χάρη στα ευεργετικά οφέλη που διαθέτει το συγκεκριμένο βότανο, θα ξεκινήσετε την ημέρα σας χαλαρή και χωρίς άγχος. Επιπλέον, τα υπόλοιπα συστατικά σε αυτή τη συνταγή αραιώνουν λίγο τη λεβάντα, έτσι ώστε η γεύση της να μην είναι πολύ έντονη.
Υλικά:
6 κλαδάκια φρέσκιας λεβάντας (ή 1κ.σ. αποξηραμένη μαγειρική λεβάντα)
1 κουτάκι γάλα καρύδας
παγωμένος καφές
γλυκαντικό της επιλογής σας (1 κ.σ. περίπου ζάχαρη καρύδας ή μέλι ή σιρόπι σφενδαμιού είναι σωστές επιλογές χωρίς ζάχαρη)
Οδηγίες παρασκευής:
Ετοιμάστε έναν οποιοδήποτε καφέ της αρεσκείας σας. Ενώ ο καφές είναι ακόμη ζεστός, προσθέστε λίγη γλυκαντική ουσία της επιλογής σας, εάν επιθυμείτε (εμείς σας προτείνουμε 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ανά 250ml καφέ). Τοποθετείστε τον καφέ στο ψυγείο για να παγώσει.
Σιγοβράστε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα καρύδας, πιέστε τα κεφαλάκια της λεβάντας με την πλακέ πλευρά ενός μαχαιριού για να απελευθερώσει τα αρωματικά της έλαια και προσθέστε τα στο γάλα καρύδας. Σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφαιρέστε το από τη φωτιά. Αφήστε το μίγμα να καθίσει για 10-15 λεπτά.
Στραγγίστε τα άνθη της λεβάντας από το γάλα καρύδας, πιέζοντάς τα για να απελευθερώσετε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά τους. Μπορείτε να το φυλάξετε σε ένα βάζο στο ψυγείο για έως και 6 ημέρες.
Γεμίστε τα 2/3 ενός φλιτζανιού με καφέ + πάγο και από πάνω προσθέστε την αρωματισμένη με λεβάντα κρέμα καρύδας και ένα κλαδάκι λεβάντας, αν αισθάνεστε f-a-n-c-y, και καλή σας απόλαυση!