Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: “Η μουσική είναι το πιο όμορφο από όλα τα δώρα του ουρανού στην ανθρωπότητα. Ηρεμεί, φωτίζει, καθαρίζει τις ψυχές μας.”
Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Έγραψε κονσέρτα, συμφωνίες αλλά και μουσική για μπαλέτο, από τις καλύτερες στο είδος, όπως η Λίμνη των Κύκνων, η Ωραία Κοιμωμένη και ο Καρυοθραύστης.
Όλα τα παιδιά στη Ρωσία, την πατρίδα του – στο παρελθόν αλλά και τώρα – μαζί με τις πρώτες συλλαβές της μητρικής τους γλώσσας μαθαίνουν και τις πρώτες νότες έργων του Τσαϊκόφσκι. Πώς; Όταν αρχίζουν να μαθαίνουν το αλφάβητο, μόλις φτάνουν στο γράμμα «Τσ» (Ч) επειδή προφέρεται πολύ δύσκολα, ακούν από τους γονείς ή τους δασκάλους τους τη φράση: «Τσ, όπως Τσαϊκόφσκι». Η δεύτερη γνωριμία των παιδιών με τον κορυφαίο Ρώσο συνθέτη γίνεται μόλις καθίσουν στο πιάνο. Όπως δεν υπάρχει στη Ρωσία σπίτι χωρίς πιάνο, δεν υπάρχει και μαθητής που να μην ξεκινά τα μαθήματά του στο πιάνο από τις παρτιτούρες του Τσαϊκόφσκι.
Όπως έλεγε: “Η μουσική είναι το πιο όμορφο από όλα τα δώρα του ουρανού στην ανθρωπότητα. Ηρεμεί, φωτίζει, καθαρίζει τις ψυχές μας. Έχει τη δύναμη να εξηγεί χιλιάδες συναισθήματα που νιώθουμε και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με λόγια. Γιατί όπου τα λόγια στερεύουν, αρχίζει η μουσική..”
Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι ο 85χρονος Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, ένας από τους σπουαδιότερους διευθυντές ορχήστρας στον κόσμο λέει: ” Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη και μουσική.. Η μουσική είναι πανανθρώπινη γλώσσα. Η πρώτη επαφή μου με την μουσική ήταν όταν ζούσαμε με τους γονείς μου την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς. Για να μην ακούμε τις βόμβες βάζαμε ραδιόφωνο και ακούγαμε κλασική μουσική. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά Τσαϊκόφσκι..”
Όπως έλεγε και ο Τζον Κολτρέιν: “Όταν θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις δυνατότητες της μουσικής, θα θέλετε να κάνετε κάτι πραγματικά καλό για τους ανθρώπους..”
Ο Ιταλός συγγραφέας Ίταλο Καλβίνο έχει πει πως “Ενώ ετοίμαζαν το κώνειο, ο Σωκράτης μάθαινε μια μελωδία στον πλαγίαυλο. «Σε τι θα σου χρησιμεύσει;» τον ρώτησαν. «Θα μου χρησιμεύσει απλά στο να μάθω αυτή τη μελωδία πριν πεθάνω».
Και ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε πως: ” Όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν την φυσική τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας…”
via Μεντα 88fm