Skip to main content
images easyblog articles 6403 idees gia mikrous xorous 0a8d6418

Έχετε Μικρό Σπίτι; Κάντε Το Να Αποκτήσει Την Εργονομία, Την Αισθητική & Τις Δυνατότητες Που Χρειάζεστε!

Οι μικρές κατοικίες ίσως κάποτε να θεωρούνταν «δεύτερης κατηγορίας». Σήμερα, με τις εξελίξεις στον τομέα του design, ένα χαριτωμένο studio μπορεί να αποκτήσει την εργονομία, την αισθητική και τις δυνατότητες που χρειάζεστε!

Το σημείο-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η οργάνωση! Είναι η βασική προϋπόθεση, καθώς η εργονομία έγκειται πρωταρχικά στο να απελευθερωθεί πολύτιμος χώρος και έπειτα στις σωστές επιλογές για την σωστή εκμετάλλευσή του.

Μια λύση, ιδανική για τις περιπτώσεις που διαθέτουμε ικανοποιητικό ελεύθερο ύψος στο χώρο μας, είναι να το αξιοποιήσουμε και να εντάξουμε τον χαρακτήρα που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, ένας τοίχος του υπνοδωματίου μας μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο και στις δυο του διαστάσεις και να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή γκαρνταρόμπα με ένα bodoir. Αντίστοιχα, σε ένα καθιστικό μια ανοιχτή βιβλιοθήκη, βασισμένη στην ίδια λογική, θα μαγνητίσει τα βλέμματα.

Γενικότερα, το concept της «προς τα πάνω» μετατόπισης έχει ποικίλες εφαρμογές, ακόμη και στην πιο απλή περίπτωση της τοποθέτησης ραφιών για παράδειγμα σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο ύπνου, και αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να στερείται ούτε εργονομίας ούτε αισθητικής. Ένας άλλος χειρισμός είναι η «ανύψωση» του χώρου ύπνου, ώστε να απελευθερώσουμε απαιτούμενο χώρο προς αποθήκευση ή την ένταξη μιας άλλης χρήσης, όπως καθιστικό/γραφείο.

Και φυσικά, να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα χώρο μόνο στο οριζόντιο επίπεδό του, αλλά και πως κάθε κατακόρυφη επιφάνεια μπορεί να αξιοποιηθεί. Ακόμη και η μία όψη μιας πόρτας ή μια «αμήχανη» εσοχή. Ακόμη και ο χώρος κάτω από μια σκάλα μπορεί να γίνει μια όμορφη γωνιά, με την τοποθέτηση ενός μικρού γραφείου ή να μας λύσει προβλήματα αποθήκευσης με την κατασκευή ραφιών.

Μεγάλη σημασία πρέπει φυσικά να δοθεί στην επιλογή των επίπλων, είτε εταιρειών, είτε custom made κατασκευών. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χώρου έπιπλα πτυσσόμενα, με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους ή και έξυπνα σχεδιασμένα έτσι ώστε να «συγχωνεύονται». Στην δεύτερη περίπτωση, των σχεδιασμένων ειδικά για το χώρο μας επίπλων, σαφώς υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και προσαρμοστικότητα καθώς και η δυνατότητα να ενταχθούν σε μια κατασκευή διαφορετικές λειτουργίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο συνδυασμός αποθηκευτικών χώρων, TV και γραφείου που εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις περιπτώσεις studio διαμερισμάτων.

Ως προς τη διάταξη των επίπλων, να θυμάστε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις, όπως η τοποθέτηση ενός μακρόστενου τραπεζιού ή stand στην πλάτη ενός καναπέ, και πως μπορείτε ακόμη και σε μικρούς ενιαίους χώρους να δημιουργήσετε λειτουργικές ενότητες χωρίς το αποτέλεσμα να δείχνει «φορτωμένο», όπως με ανάλαφρα υφάσματα και διαμπερή διαχωριστικά ράφια.

Κατερίνα Ευθυμίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Κεραμεικού 97, Αθήνα 10435210 2827 342/ 697 688 3452

facebook | web

MINI BIO

“Η Κατερίνα Ευθυμίου είναι αριστούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού Γραφείου «Positive+ Architects», …διότι «Positive» …είναι η φιλοσοφία της! Το 2017 κατατάχθηκε στις 5 τελικές υποψηφιότητες στο Διαγωνισμό για το Διεθνές Βραβείο Ελληνίδας (GIWA) που διεξήχθη στο Λονδίνο, χάρη στο καινοτόμο project: «6 νέες κατοικίες με Containers» (έργο υπό κατασκευή), στην κατηγορία «Arts & Design». Είναι CEO του «SERVIO», μιας εφαρμογής για κινητά, του οποίου θα μπορείτε να επωφεληθείτε σύντομα, σε λίγο βγαίνει στην αγορά! Τέλος είναι μέλος του Πολυφωνικού Συνόλου «Χαονία», ομάδας που ιχνηλατεί και ερμηνεύει το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι.”

Είμαι Αρχιτέκτων Μηχανικός και τα τελευταία χρόνια διατηρώ το αρχιτεκτονικό γραφείο «Positive+Architects» στην Αθήνα. Η αγάπη για την αρχιτεκτονική και το design με οδήγησε στις 5 τελικές υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Ελληνίδας (Greek International Women Award), με το έργο «6 νέες κατοικίες με containers». Παράλληλα, η ενασχόληση με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του «Servio», μιας καινοτόμου εφαρμογής για κινητά για το χώρο της εστίασης.

RELATED