Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fimages easyblog articles 3560 20200304 194103

Πόσο Σημαντικό Ρόλο Παίζει Η Αποδοχή Στη Ζωή Μας

Η αποδοχή του εαυτό μας, των στοιχείων της προσωπικότητάς μας, καθώς και σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας είναι η αρχή για να αισθανθούμε εμείς καλά μέσα μας με τον εαυτό μας, αλλά και να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. 

Τι σημαίνει όμως αποδοχή και πως μπορώ να το επιτύχω αυτό;

Αποδοχή σημαίνει ότι καταργώ τα αρνητικά συναισθήματα από τη ζωή μου. Σταματάω δηλαδή να σκέφτομαι αρνητικά, να κρίνω, να σχολιάζω και να κάνω αρνητικές σκέψεις τόσο για εμένα όσο και για τους άλλους.

Οτιδήποτε αρνητικό συμβεί στην καθημερινότητά μας, όπως να τσακωθούμε με τον σύντροφό μας ή να μας πει κάτι κάποιος που θα μας στενοχωρήσει, είναι μία ευκαιρία για εμάς για να σκεφτούμε και να αποδεχτούμε το μερίδιο ευθύνης μας στην συγκεκριμένη κατάσταση. Έπειτα, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτή την ένταση στη σχέση μας με το άλλο άτομο μέσω της συζήτησης, και να βελτιώσουμε κάποιες συμπεριφορές μας.

Με το να αποδέχομαι τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζω έχω αυτόματα κατορθώσει να μπορώ να κατανοώ και να αντιδρώ πλέον διαφορετικά σε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου. Η σημερινή μας συμπεριφορά, οι απόψεις μας καθώς και οι πεποιθήσεις μας είναι κατά μεγάλο μερίδιο εδραιωμένες μέσα μας από την παιδική μας ηλικία και με το να τις απορρίπτουμε, να ερχόμαστε σε σύγκρουση με αυτές αλλά και σε σύγκρουση με όποιον μας τις επισημάνει, αυτό δεν θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να τις δούμε καθαρά, αλλά ούτε και να είμαστε εμείς καλά μέσα μας.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε αρχικά είναι η ίδια η αποδοχή και τότε θα μπορέσει να επέλθει και η αλλαγή που επιθυμούμε.

Η αποδοχή είναι το κλειδί για να αρχίσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις.

 

Η Αγγελική Καβαλλιεράτου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχολόγος BSc, Ειδικευόμενη στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Έχει μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων.

RELATED