14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Συνέπειες του διαβήτη στην όραση και τρόπος αντιμετώπισής τους
«Γνωρίζοντας τους κινδύνους, γνωρίζετε τον τρόπο αντιμετώπισής τους» είναι το σλόγκαν για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία συνιστά την μεγαλύτερη παγκοσμίως εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, αναδεικνύοντας τον ως κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα υγείας σε δημόσιο και πολιτικό επίπεδο.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, τα νεύρα, αλλά και την όραση.
Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πώς αντιμετωπίζεται;
Μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις που συνδέεται με τον διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η σταθερή υπεργλυκαιμία (διαβήτης) δημιουργεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Έτσι, τα αγγεία εκείνα στους διαβητικούς ασθενείς, μπορεί να παρουσιάσουν διαρροές (αιμορραγίες) και μικροαποφράξεις με αποτέλεσμα τον σχηματισμό παθολογικών νεοαγγείων και την δημιουργία αιμορραγίας στο εσωτερικό του οφθαλμού. Όταν οι βλάβες αφορούν την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση της κεντρικής όρασης (διαβητικό οίδημα ωχράς). Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Διαφορετικά, οι συνέπειες για την όραση είναι σοβαρές και μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες.
Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι: θάμβος και διακυμάνσεις όρασης, διπλωπία, μυωψίες (μυγάκια), φωταψίες (ενοχλητικές λάμψεις), παράξενες μαύρες κηλίδες (σκοτώματα και σκιές) σε σημεία του οπτικού μας πεδίου.
Η έκταση και το στάδιο της βλάβης ουσιαστικά ορίζει και την θεραπευτική προσέγγιση. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας είναι: φωτοπηξία με laser, ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις με χρήση φαρμάκων που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες | anti-VEGF), κρυοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση με την τεχνική της οπίσθιας υαλοϋδεκτομής (βιτρεκτομής).
Ophthalmica Live Q&A
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, διοργανώνοντας το 10o Facebook Live Q&A με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη».
Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00 το κοινό ζωντανά μπορεί να απευθύνει τις ερωτήσεις του στον οφθαλμίατρο χειρουργό κ. Σόλων Αστεριάδη MD, FRCS, ειδικό στη χειρουργική υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας, για το πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την όραση, για τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, για τα κυριότερα συμπτώματά τους, καθώς και για τις σύγχρονες θεραπευτικές & επεμβατικές προσεγγίσεις.
Για την συμμετοχή στο Live Q&A μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου Ophthalmica στο Facebook https://www.facebook.com/ophthalmicagreece/
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει καθοριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) στις 14 Νοεμβρίου, μια συμβολική ημερομηνία καθώς αποτελεί την ημερομηνία γέννησης του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε το 1922 μαζί με τον Charles Best την ινσουλίνη, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
Διεθνές σύμβολο αποτελεί ο μπλε κύκλος που σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας ως απάντηση στη νόσο.
Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τη νόσο, εφιστώντας την προσοχή στην ύψιστη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς επίσης στην ανάγκη καθολικής πρόσβασης στην θεραπεία για την αντιμετώπιση του.
Σημαντικές πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία και προβλέψεις
- Περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με διαβήτη το 2021. Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και σε 783 εκατομμύρια μέχρι το 2045
- Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί που πάσχουν από διαβήτη δεν το γνωρίζουν
- Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (0-19 ετών) ζουν με διαβήτη τύπου 1
- To 2021 6,7 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από διαβήτη
- Τουλάχιστον 966 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν το 2021 για την υγεία – 9% του συνόλου των παγκόσμιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη
- 1 στις 6 γεννήσεις (21 εκατομμύρια) επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όπως υποστηρίζει ο οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Σόλων Αστεριάδης MD, FRCS του τμήματος αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica: «H πρόληψη σώζει ζωές. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι σε θέση να θωρακίσει την οφθαλμική υγεία, αποφεύγοντας καταστροφικά σενάρια για την όραση. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παραλείπεται ο τακτικός προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.»
Σχετικά με το Ινστιτούτο Ophthalmica
To Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στη Βόρεια Ελλάδα. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας με εύκολη πρόσβαση, υπερσύγχρονες υποδομές και τεχνολογία αιχμής, η διεθνούς φήμης εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα παρέχει υψηλής ποιότητας οφθαλμολογική φροντίδα σε προληπτικό, κλινικό, διαγνωστικό και χειρουργικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Με ειλικρινή αφοσίωση κι ευαισθησία στις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών κι επίκεντρο σταθερά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, μέσα από ολοκληρωμένες υπηρεσίες οφθαλμικής υγείας, το Ινστιτούτο Ophthalmica έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση ως ένα από τα κορυφαία και πρωτοπόρα οφθαλμολογικά Ινστιτούτα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κεντρική μονάδα:
Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία
Τ.Κ. 54 655
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 263063, 2310 413131
Fax. 2310 279362
Παράρτημα κέντρου πόλης:
Αγ. Σοφίας 40
Τ.Κ. 54 622
Τηλ. 2310 251501, 2310 286838
Fax. 2310 286974
E-mail:
info@ophthalmica.gr
Web: