12 Αντιοξειδωτικά Τρόφιμα Που Θα Φέρουν Καλές Αλλαγές Στον Οργανισμό Σας
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες στη καθημερινή μας διατροφή, αφού καταπολεμούν αλλά και περιορίζουν την οξείδωση που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό διάφορα προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό και να τις εξουδετερώνουν χωρίς να δρουν τοξικά. Η αυξημένη συγκέντρωσή τους, προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και το DNA του οργανισμού.
Έτσι θεωρούνται υπεύθυνες ως ένα βαθμό για διάφορα χρόνια προβλήματα που τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα έρχονται να αντιμετωπίσουν και να επιβραδύνουν όπως τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του ήπατος, την χοληστερόλη, την πρόωρη γήρανση, τη μείωση της όρασης κ.α.
Ακόμα, οι αντιοξειδωτικές τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην αποβολή τοξίνων, άρα και σε μια σωστή υγιεινή διατροφή.
1) Ροδάκινο
Περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών, C και Ε που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
2) Μύρτιλα
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και τα μύρτιλα είναι «εχθρός» της χοληστερόλης. Μπορείτε να τα καταναλώσετε όλες τις ώρες, πρωινό,ενδιάμεσο ή και απογευματινό σνακ ή αλλά και βραδινό. Δοκιμάστε τα μέσα σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, σε δημητριακά με γάλα αλλά και για τους τολμηρούς σε σαλάτες!!!
3) Φράουλες
Αγαπημένο φρούτο, γεμάτο ενέργεια και ομορφιά. Οι φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Η ιδιότητα τους να ενυδατώνουν τον οργανισμό, να προσφέρουν λάμψη και ανανέωση.
4) Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι τα φρούτα του καλοκαιριού δεν έχουν λιπαρά και αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδοτικών, φυλικού οξέος και βιταμίνης C. Καταναλώστε τα μέσα σε γιαούρτι, σε smoothies, σε φρουτοσαλάτα ή και σε γλυκό χωρίς ζάχαρη για μια πιο υγιεινή επιλογή.
5) Καρύδια
Τα καρύδια είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και αποτελούν σημαντική τροφή για την υγεία. Επιλέξτε νόστιμα και υγιεινά, συνοδεύοντας τις σαλάτες σας με καρύδια, μέσα στις ενεργειακές μπάρες, σε κέικ, σε ρυζόγαλο ή και σε γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση εως 3-4 καρύδια/ημέρα ή για τα υπέρβαρα άτομα από 1 χούφτα καρύδια/3 φορές την εβδομάδα.
6) Cranberries
Το cranberries είναι πραγματικά μια σούπερ-τροφή, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του ουροποιητικού και άλλων λοιμώξεων. Μπορείτε να τα καταναλώσετε και σε χυμό cranberries με φρέσκα και δροσερά φρούτα, καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα οφέλη τους.
7) Σμέουρα
Τα μούρα εκτός από μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται για θεραπεία διαφόρων παθήσεων(αμυγδαλίτιδα, πόνους στο στομάχι και για την ενδυνάμωση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη.
8) Ντομάτα
Η ντομάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτένια και λυκοπένιο, με προστατευτική δράση ειδικά έναντι του καρκίνου του προστάτη, αλλά και σε άλλες κακοήθειες.
9) Αγκινάρα
Η top τροφή με υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, αλλά και πολλές βιταμίνες, και ιδιαίτερα βιταμίνης C και φυλικό οξύ. Είναι πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και καλίου.
10) Χυμός σταφυλιού
Ο χυμός σταφυλιού έχει υψηλά επίπεδα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ο χυμός σταφυλιού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας. (μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό)
11) Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι ένα είδος μούρων, που αποτελούν σούπερ τροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά ταυτόχρονα και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα μύρτιλα μπορούν να καταπολεμήσουν τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.
12) Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φυλικό οξύ. Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί πιπεριές είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο και λουτείνη, προσφέροντας προστασία για το ανοσοποιητικό και την όραση.
Επίσης, μερικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα εξής :
το αχλάδι, η μπανάνα, το μήλο, η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, το βρασμένο κουνουπίδι, τα βρασμένα φασόλια, το ακτινίδιο, το αβοκάντο, η ψητή πατάτα, τα δαμάσκηνα, ο χυμός από φυσικό πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, τα βρασμένα παντζάρια, το βρασμένο σπανάκι, το πράσινο λάχανο βρασμένο και το μαύρο σταφύλι.