10 τροφές που θα σας φτιάξουν την διάθεση
Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε αγχωμένοι, κουρασμένοι, γεμάτοι ατονία, χωρίς διάθεση για καμία δραστηριότητα. Εκεί παίρνει θέση η διατροφή και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο διατροφολόγο, αλλά μέσα από τις ανάγκες του καθενός μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα ιδανικό μενού.
Βάση ερευνών έχει αποδειχθεί πως ορισμένες τροφές προκαλούν μεγαλύτερη ευδιαθεσία και μειώνουν το στρες. Η επιστήμη έχει τεκμηριώσει ότι, η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής, λόγω της ρύθμισης των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Επομένως, πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε σε άριστη λειτουργική κατάσταση τη διατροφή μας αλλά και την φυσική μας δραστηριότητα.
Αβοκάντο : Το στρες αδειάζει τις αποθήκες των βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητων για την παραγωγή σεροτονίνης. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή όχι μόνο αυτών των βιταμινών, αλλά και καλίου, που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μπανάνα : Μία την ημέρα κάνει τη θλίψη πέρα!!! Περιέχει τρυπτοφάνη, γλυκόζη και μαγνήσιο. Καταναλώστε την καθημερινά συνδυασμένη με κανέλα, που έχει ευφραντικές ιδιότητες.
Πιπεριές και πιπερόριζα : Η πιπερόριζα (τζίντζερ) και οι πιπεριές είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Έχουν την ιδιότητά να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές είναι γεμάτες με βιταμίνη C, η οποία εμποδίζει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνη υπεύθυνη για το στρες. (κίτρινες πιπεριές-κόκκινες πιπεριές-πράσινες πιπεριές)
Μανιτάρια : Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Όσπρια : Ρεβύθια, φασόλια και φακές, περιέχουν φυλλικό οξύ (βιταμίνη του συμπλέγματος Β) απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.
Καρότα : Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και καροτένια που είναι αντιοξειδωτικά και δρουν ως αγχολυτικά αλλά και τονωτικά.
Ψάρια : Τα ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω-3 και έχουν την ιδιότητα να δρουν ως χαλαρωτικά και αγχολυτικά. Σύμφωνα με έρευνα τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω-3 είναι κατά 20% λιγότερο αγχωμένοι από αυτούς που δεν καταναλώνουν συχνά τέτοιες τροφές. (σαρδέλες, τόνος, σολωμός, γαύρος)
Άπαχα κρέατα: Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β, συστατικά απαραίτητα για το νευρικό σύστημα. Με τη σειρά τους βοηθούν στην ετοιμότητα και την ενεργητικότητα του ατόμου.
Ξηροί Καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει το αίσθημα ευφορίας καθώς και την υγεία της καρδιάς. ( Συμβουλή: 1 χούφτα την ημέρα, ωμά και αναποφλοίωτα).
Ηλιόσποροι: Οι ηλιόσποροι περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Β5, τα οποία βοηθούν στην ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιδρούμε έντονα σε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα και τυρί. Το γάλα και το τυρί περιέχουν τρυπτοφάνη και ασβέστιο, βοηθούν να χαλαρώνουμε και να ηρεμούμε. (Ιδανικό ένα ζεστό ποτήρι γάλα λίγο πριν το ύπνο για την αϋπνία).
Καφές: Ο καφές ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και δημιουργεί ευεξία. Πάντα με μέτρο (2 φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά)
Σοκολάτα υγείας: Πλούσια σε σελήνιο, μαγνήσιο, φλαβονοειδή, τρυπτοφάνη και άλλες ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιλέγουμε σοκολάτα με 65% περιεκτικότητα σε κακάο και καταναλώνουμε περίπου 25-30γρ. 2 φορές την εβδομάδα.