Η ομορφιά είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία με την παγκόσμια αγορά περιποίησης δέρματος να αναμένεται να φτάσει σε υψηλά επίπεδα το 2026.
Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην ταχεία ανάπτυξη νέων προϊόντων και προγραμμάτων περιποίησης που εισέρχονται στην αγορά. Αλλά το πραγματικό κόστος δεν είναι μόνο η χρηματική τιμή που πληρώνουμε.
Οι βιομηχανίες ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας έχουν, ως γνωστόν, αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Συμβάλλουν στη ρύπανση και αποστραγγίζουν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη με διάφορους τρόπους. Έχουν επίσης σκοτεινές συναλλαγές με ανήθικες πρακτικές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άθελά μας, οι καταναλωτές φαίνεται να επιδεινώνουμε το πρόβλημα δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, η βιομηχανία καλλυντικών σε όλο τον κόσμο παράγει 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες προϊόντων και περίπου οι μισές από αυτές καταλήγουν να επιπλέουν στον ωκεανό. Με τις viral φωτογραφίες ιππόκαμπων που κρατάνε μπατονέτες και τα κυριολεκτικά νησιά από σκουπίδια να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σαφές ότι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να «καθαρίσουμε» τις πράξεις μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στη Μητέρα γη.
Στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει.
Μπορείς να ξεκινήσεις ρίχνοντας μια ματιά στη ρουτίνα ομορφιάς σου και βρίσκοντας τρόπους να κάνεις λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον.
Ακόμα και αν δεν είσαι έτοιμη να δεσμευτείς με έναν τρόπο ζωής χωρίς απόβλητα, είναι εκπληκτικά εύκολο να κάνεις μικρές αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τις συνήθειες του μακιγιάζ σου στο όνομα της βιωσιμότητας.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά
Τι είναι βιώσιμο προϊόν- εταιρεία;
Μια μάρκα ομορφιάς μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη εξετάζοντας όλες ή μία από τις διαφορετικές πτυχές που συμβάλλουν σε ένα προϊόν – είτε πρόκειται για την επιλογή των συστατικών στη σύνθεση, τη διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, την αποστολή και τη διανομή, καθώς και τις προσφερόμενες επιλογές ανακύκλωσης.
Δεδομένου ότι η βιωσιμότητα στο κομμάτι της ομορφιάς βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και λόγω της φύσης του ίδιου του καταναλωτισμού, καμία μάρκα δεν μπορεί να είναι απόλυτα βιώσιμη. Ωστόσο, πιστευω ότι η κατανάλωση μπορεί να γίνει συνειδητά και ελπίζω στο μέλλον των ηθικών επιχειρήσεων, που θα φέρνουν θετικές αλλαγές αντί να ζουν αποκλειστικά για τα κέρδη τους.
Τι είναι βιώσιμη συσκευασία;
Η μάρκα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε το 100% των συσκευασιών της να είναι βιώσιμες. Αυτό σημαίνει ότι η μάρκα είτε δεν χρησιμοποιεί καθαρό πλαστικό είτε εργάζεται ενεργά για τη σταδιακή κατάργηση του καθαρού πλαστικού.
Παραδείγματα υλικών που θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον:
- Χαρτί/χαρτόνι
- Μπαμπού
- Γυαλί
- Μέταλλο (αλουμίνιο)
- 100% ανακυκλωμένο πλαστικό μετά την κατανάλωση
- Πλαστικά απόβλητα ωκεανών (ανακυκλωμένα)
- Βιοπλαστικά, κατά προτίμηση βιοδιασπώμενα
- Επαναγεμιζόμενη συσκευασία
Πολλές μάρκες ομορφιάς ανταποκρίνονται στην πρόκληση με βιώσιμες συσκευασίες και συστατικά ηθικής προέλευσης, οπότε μην ανησυχείς – η υιοθέτηση μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον ρουτίνας ομορφιάς δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να χρησιμοποιείς λάδι καρύδας για το υπόλοιπο της ζωής σου. Παρόλα αυτά, είναι στο χέρι σου να κάνεις την διαφορά.
Ακολουθούν 10 απλοί τρόποι για να κάνεις τη ρουτίνα σου πιο πράσινη και καθαρή.
1| ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ιδανικά, επέλεξε μια μάρκα ομορφιάς ή προσωπικής φροντίδας με συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον, αποφεύγοντας, κυρίως, την χρήση πλαστικού. Για παράδειγμα, τα προϊόντα σε γυάλινα μπουκάλια ανακυκλώνονται ευκολότερα.
2| ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Φυσικό & οργανικό
Μπορείς επίσης να αναζητήσεις μάρκες που χρησιμοποιούν φυσικά και βιολογικά συστατικά στα σκευάσματα τους, τα οποία παράγονται και συσκευάζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
Θαλάσσια εκχυλίσματα και φύκια
Η αναζήτηση προϊόντων που περιέχουν θαλάσσια εκχυλίσματα και φύκια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτά τα συστατικά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο καθώς αναπτύσσονται. Επιπλέον είναι θαυματουργά για το δέρμα σου!
Εξάλειψη των μικροπλαστικών και των μικροσφαιριδίων
Ομοίως, βεβαιώσου ότι τα προϊόντα σου δεν περιέχουν μικροπλαστικά, που συνήθως κατασκευάζονται από πολυαιθυλένιο. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για το περιβάλλον. Δεν είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να μολύνουν τους ωκεανούς και να καταποθούν από τη θαλάσσια ζωή, τα ψάρια και τα ζώα. Υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος καλλυντικών στα οποία εμπεριέχονται μικροσφαιρίδια. Τα κραγιόν, τα αποσμητικά, οι αντηλιακές κρέμες, τα scrub προσώπου και σώματος και τα τζελ μαλλιών είναι μερικά παραδείγματα. Τα συστατικά που πρέπει να προσέξεις είναι το πολυαιθυλένιο, το πολυπροπυλένιο, ο πολυ-ε-τερεφθαλικός εστέρας και το μεθακρυλικό πολυμεθύλιο. Ευτυχώς όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν αυτά τα απαίσια συστατικά, αλλά είναι σημαντικό να είσαι σε επιφυλακή.
Απέφυγε τα παράγωγα πετρελαίου
Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον ανησυχητικό αριθμό προϊόντων που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου, οτιδήποτε, δηλαδή, περιέχει παραφινέλαιο, προπυλενογλυκόλη και αιθυλένιο. Αντ’ αυτού, δοκίμασε προϊόντα με εναλλακτικά συστατικά, όπως κερί μέλισσας, βούτυρο κακάο και φυτικά έλαια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Body Shop Greece (@thebodyshopgr)
3| ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΟΥ
Υπάρχουν πολύ μικρές αλλαγές που μπορείς να εφαρμόσεις για να κινηθείς προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ρουτίνα ομορφιάς.
Μαντηλάκια και δίσκοι ντεμακιγιάζ
Πρώτον, ξέχνα τα μαντηλάκια και τους δίσκους ντεμακιγιάζ. Αντ’ αυτού, μπορείς να αγοράσεις επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ ή ακόμα καλύτερα να φτιάξεις τους δικούς σου, κόβοντας μια παλιά πετσέτα. Αν φτιάξεις επτά ή οκτώ, μπορεις να τα χρησιμοποιείς κάθε βράδυ έχοντας και ένα εφεδρικό, πλένοντας τα μια φορά την εβδομάδα.
Ξυραφάκια
Μπορείς επίσης να αλλάξεις το ξυραφάκι σου με μια πιο βιώσιμη επιλογή. Τα ξυραφάκια μιας χρήσης είναι ίσως τα πιο συνηθισμένα, αλλά γιατί να μην δοκιμάσεις ένα ξυραφάκι ασφαλείας από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα ξυραφάκια δεν περιέχουν πλαστικό και αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση – αν τα φροντίζεις σωστά, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Λέγεται, μαλιστα, ότι προσφέρουν καθαρότερο ξύρισμα μεγαλύτερης διάρκειας. Αν πρέπει να αλλάξεις τις μεταλλικές λεπίδες και να πετάξεις τις παλιές, μπορούν να ανακυκλωθούν. Και το πιο σημαντικό, με αυτόν τον τροπο δεν συμβάλεις στη ρύπανση από τα πλαστικά!
Πινέλα μακιγιάζ, απλικατέρ, βούρτσες μαλλιών και οδοντόβουρτσες
Πλέον υπάρχουν στην αγορά πινέλα μακιγιάζ, απλικατέρ και βούρτσες μαλλιών από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υλικά, όπως το μπαμπού. Επιπλέον, οι φυσικές οδοντόβουρτσες από μπαμπού είναι βιοδιασπώμενες και αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τις πλαστικές οδοντόβουρτσες.
4| ΜΠΑΡΕΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
Οι μπάρες σαπουνιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα μαλλιά και το σώμα σου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις καθόλου πλαστικά μπουκάλια για το ντους σου, ενώ παράλληλα έχουν διπλή διάρκεια από τα σαμπουάν των πλαστικών δοχείων. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξεις, οπότε ανεξάρτητα από το άρωμα που προτιμάς, σίγουρα θα βρεις αυτό που σου αρέσει.
5| ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Η μείωση του αριθμού των προϊόντων που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε συνεπάγεται την μείωση της ποσότητας των συσκευασιών που καταναλώνουμε καθώς και των αποβλήτων μας. Γιατί, λοιπόν, δεν δοκιμάζεις ένα υγρό ρουζ-κραγιόν ή ένα foundation σε μορφή πούδρας αντί να χρησιμοποιείς ξεχωριστό foundation και πούδρα. Το ήξερες ότι τα μολύβια φρυδιών μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και ως eyeliner κατά τη διάρκεια της ημέρας;
6| LESS IS MORE
Με τον ίδιο τρόπο, απλά ΔΕΝ χρειαζόμαστε τις πολυάριθμες κρέμες προσώπου, τους ορούς και άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Θα εκπλαγείς από το πόσο παρόμοια είναι τα συστατικά σε όλα τα προϊόντα που σε έχουν πείσει ότι χρειάζεσαι για να διατηρήσεις λαμπερή την επιδερμίδα σου! Ένα καθαριστικό, μια τονωτική λοσιόν και μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζουν στον τύπο επιδερμίδας σου αρκούν και δεν θα σου λείψει τίποτα άλλο. Η απλότητα εκτός από χρόνο θα σου εξοικονομήσει και χρήμα, ενώ παράλληλα θα μειώσεις σημαντικά και τα οικιακά σου απορρίματα.
Αν δοκιμάσεις ένα προϊόν και διαπιστώσεις ότι δεν σου ταιριάζει, γιατί να μην το δώσεις σε κάποιον άλλον να το δοκιμάσει, αντί να το πετάξεις.
7| ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ
Είναι τόσο εύκολο να σου ξεφύγει παραπάνω ποσότητα προϊόντος – πόσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει την ενυδατική κρέμα προσώπου σου ως κρέμα χεριών επειδή απλως περίσσεψε; Ή θυμήσου τότε που χρειάστηκε να ξεπλύνεις την περίσσεια ποσότητα του foundation από το πίσω μέρος του χεριού σου. Μην ξεχνάς ότι μια μικρή ποσότητα προϊόντος έχει μεγάλη διάρκεια!
8| ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι συχνά το προϊόν που έχει απομείνει μέσα στο μπουκάλι ή το σωληνάριο, που νομίζουν ότι είναι σχεδόν άδειο, στην πραγματικότητα τους φτάνει για πάνω από 10 χρήσεις ακόμη. Αν αντικαταστήσεις ένα προϊόν χωρίς πρώτα να έχεις τελειώσει το προηγούμενο, πετάς κυριολεκτικά χρήματα στα σκουπίδια.
9| ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΥ…ΣΩΣΤΑ!
Μόλις τελειώσει ένα προϊόν, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το ανακυκλώσεις σωστά. Είναι σημαντικό να ξεπλύνεις πρώτα το δοχείο ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της ανακύκλωσης.
10| ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Είναι τεράστιο προνόμιο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτή τη σπατάλη, αλλά η γη χρειάζεται. Έτσι, όταν χρησιμοποιείς τη νέα σου φυσική οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή όταν αφαιρείς το μακιγιάζ σου με τους επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ, κλείσε τη βρύση! Η προσοχή στην κατανάλωση νερού και θερμότητας είναι μια φιλική προς το περιβάλλον συμβουλή ομορφιάς που, δυστυχώς, συχνά παραβλέπεται.
Σκέψου το ως ένα σχέδιο μηνών και αποδέξου ότι θα σου πάρει τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα χρόνο για να ανανεώσεις πραγματικά τις συνήθειες ομορφιάς και προσωπικής σου φροντίδας. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν θες να κάνεις βιώσιμες, διαρκείς αλλαγές, αυτές πρέπει να γίνονται αργά. Μπορεί, επισης, να μη σου ταιριάζουν όλα αυτά που μόλις διάβασες και δεν πειράζει. Ξεκίνα από ότι σου είναι πιο εύκολο και βήμα βήμα οι αλλαγές θα γίνουν ρουτίνα σου!
Αξίζει όμως να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις αυτές τις αλλαγές και να είσαι πιο προσεκτική/ος με αυτές, επειδή ετσι θα μειώσεις το πλαστικό που χρησιμοποιείς, τη σπατάλη νερού και την έκθεση σου σε χημικές ουσίες που ίσως θέλεις να αποφύγεις.
Αν καταφέρεις να πετύχεις και τα τρία αυτά σημεία – και να επιμείνεις σε αυτά – τότε θα έχεις κάνει μια τεράστια και κυρίως μακροπρόθεσμη τροποποίηση όσον αφορά τις καταναλωτικές σου συνήθειες!